JaunumiAicinām eID un eParaksts kartes lietotājus izmantot jaunāko programmas eParakstītājs 3.0 versiju un organizācijas veikt Java eDoc bibliotēku atjauninājumus

Aicinām eID un eParaksts kartes lietotājus izmantot jaunāko programmas eParakstītājs 3.0 versiju un organizācijas veikt Java eDoc bibliotēku atjauninājumus

Iedzīvotājus un organizācijas, kuri dokumentus paraksta ar eID vai eParaksta karti programmā eParakstītājs 3.0, aicinām atjaunināt programmu uz jaunāko versiju 1.5.18. un organizācijas, kuras izmanto Java eDoc bibliotēkas, atjaunināt un izmantot jaunāko bibliotēku versiju 2.6.23_01.

VAS “Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs” (turpmāk – LVRTC) paskaidro, ka 2021. gada 7. jūlijā portālā tika publicēta jaunākā Java eDoc bibliotēku versija 2.6.22_01, kā arī jauna programmas eParakstītājs 3.0. versija 1.5.17., kurā tika ieviesti paraksta pārbaudes uzlabojumi – ieviesta pārbaude OCSP un laika zīmoga pievienošanas secībai. Papildus ieviestā pārbaude paredz, ka dokumenti, kas parakstīti pēc 2021.gada 1.jūlija, izmantojot novecojušas programmas eParakstītājs 3.0. versijas (1.5.8. – izplatīta 2020.gada martā vai vecākas), portālā eParaksts.lv, programmā eParakstītājs 3.0. versijā 1.5.17. un arī sistēmās, kurās uzstādīta jaunākā Java eDoc bibliotēku versija 2.6.22_01, tiek attēloti kā nederīgi. Papildus drošības prasības mazina riskus, kas saistīti ar nekorekti parakstītu dokumentu validēšanu. Programmas atjauninājums novērš nekorektu un nederīgu dokumentu radīšanu, tomēr, ja dokuments ir jau parakstīts ar novecojušu programmas eParakstītājs 3.0 versiju, aicinām veikt atjauninājumus un parakstīt to atkārtoti. Lai dokumenti, kam nav pievienota OCSP un laika zīmoga pievienošanas secības pārbaude vairs netiktu ģenerēti, LVRTC ir aicinājis veikt programmas eParakstītājs 3.0. un Java eDoc bibliotēku versiju atjauninājumus.

Veicot padziļinātu problēmas izpēti LVRTC secina, ka problēma izriet no regulējošās jomas standartu prasībām un to pielietojumu un ir attiecināma ne tikai uz Latvijas paraksta ar tam pievienota laika zīmoga radīšanu, Latvijas tehnisko risinājumu vai normatīvu interpretāciju, bet arī uz citu Eiropas Savienību dalībvalstu līdzīgajiem parakstu veidiem. Vēršam uzmanību, ka problēmas cēlonis ir standartu prasības un pielietojums, izrietoši LVRTC vai Latvija viena pati nevar šo problēmu risināt. LVRTC ir lūdzis LR Aizsardzības ministriju, kā Latvijas uzticamības pakalpojumu sniedzēju uzraugošo iestādi eskalēt šo jautājumu Eiropas Komisijas darba grupu līmenī. LVRTC ir svarīgi nodrošināt tiesisko noteiktību elektroniskajā vidē, līdz ar to LVRTC ir gatavs piedalīties darba grupās, kurās tiek rasti risinājumi uz aprakstītai standartu problēmai.

Pēc iepriekšējās programmas eParakstītājs 3.0 versijas 1.5.17. un Java eDoc bibliotēku versija 2.6.22_01. publicēšanas, tika konstatēts, ka arvien vairāk organizācijas un lietotāji izmanto novecojušas programmas eParakstītājs 3.0 un Java eDoc biblotēkas versijas, līdz ar to papildus drošības dokumentu validācijas prasību, ir nolemts atlikt līdz 2021. gada decembrim. Šajā laika periodā LVRTC aicina iedzīvotājus atjaunināt programmu eParakstītājs 3.0 un organizācijas, kuru dokumentu vadības sistēmu un citu informācijas sistēmu risinājumos ir integrētas Java eDoc bibliotēkas, ir jāveic bibliotēku atjaunošana uz jaunāko versiju, kā arī sekot līdzi atjauninājumiem un vienmēr izmantot aktuālo versiju, informē LVRTC, kas nodrošina eParaksta pakalpojumus un tehnoloģiskās platformas darbību.

Kā atjaunināt eParakstītājs 3.0 uz jaunāko versiju?

Lai atjaunotu programmu eParakstītājs 3.0 uz 1.5.18. versiju, programmā izvēlnē Palīgs jānospiež “Programmas atjauninājumi” -> “Lejupielādēt atjauninājumus”. Tāpat portālā eParaksts.lv iespējams lejupielādēt jaunāko programmas eParakstītājs 3.0 versiju. Ja neizdodas lejupielādēt atjauninājumus, aicinām programmu atinstalēt un instalēt to no jauna.

Gadījumā, ja persona izmanto darba vietas datoru un organizācijas drošības politika liedz patstāvīgi veikt programmu atjauninājumus, lūdzam sazināties ar organizācijas atbildīgo IT speciālistu, kurš nodrošinās programmas atjauninājumu.

Gadījumos, ja steidzami jāparaksta dokuments, bet neizdodas veikt atjaunināšanu, parakstīšanu ar eID karti vai eParaksta karti var veikt arī portālā eParaksts.lv, ja interneta pārlūks ir sagatavots darbam ar eParakstu. Pamācība pieejama portālā eParaksts.lv

Iestādēm un organizācijām, kuru risinājumos tiek izmantotas Java bibliotēkas, nepieciešams veikt to atjaunināšanu. Jaunākā Java eDoc bibliotēku versija 2.6.23_01 pieejama portālā eParaksts.lv Izstrādātāju sadaļā.

LVRTC ir veicis izstrādātāju, kā arī iestāžu un organizāciju apziņošanu par aktuālo situāciju un nepieciešamajām izmaiņām.